Ľudia odkázaní na invalidný vozík čelia každý deň mnohým prekážkam - od obrubníkov a schodov až po nedostatočnú informovanosť a niekedy až ľahostajnosť spoločnosti. Centrum Učíme sa bez rozdielov v Trenčíne založené začiatkom tohto roka si preto dalo za cieľ pomôcť vozičkárom na ceste za vlastnou samostatnosťou a zlepšiť im tak život. „Bariéry sú iba v našich hlavách,” hovorí zakladateľka centra Monika Velacková, ktorá je od narodenia na vozíku. „V našom centre chceme deťom a dospelým ukázať, že prekážky je možné prekonať.”

Kurzy sú určené nielen pre vozičkárov, ale aj pre ich rodinných príslušníkov a asistentov. „Rodina sa často bojí, aby si dieťa neublížilo, a preto mu bez pomoci nedovolia nič robiť. My im však chceme ukázať, že aj toto dieťa môže byť samostatné, ak mu správne dopomôžu. Chceme docieliť, aby každý dokázal fungovať aspoň tak samostatne, ako mu to zdravotný stav dovoľuje, a aby nemusel byť vo všetkom odkázaný na pomoc druhej osoby,” dodáva Monika Velacková.

Kurzy sa budú konať v malých skupinách. Vozičkári sa naučia zdolávať nízky a vysoký obrubník, strmý a menej strmý nájazd smerom hore aj dole, pohybovať sa po nerovnom a mäkkom povrchu, poskladať vozík a uložiť ho do auta či vysadnúť na vozík zo stoličky, z auta a zo zeme. Tí najšikovnejší by mali zvládnuť aj pohyblivý nájazd či prekonať dva a viac schodov. Kurzy sú rozdelené do troch úrovní, každý účastník najprv navštívi kurz najnižšieho stupňa, a následne sa bude posúvať ďalej.

Okrem kurzov samostatnosti pre vozíčkarov budú v centre prebiehať aj samostatné workshopy pre osobných asistentov a opatrovateľov, ako aj prednášky na rôzne témy súvisiace so životom vozičkárov.

Pozrite si video s ukážkami prekonávania bariér: www.facebook.com/vozik.ucimesabezrozdielov/videos/179100336502342/

Viac informácií o kurzoch nájdete na www.vozik.ucimesabezrozdielov.sk a www.facebook.com/vozik.ucimesabezrozdielov/

Autor: lz; foto: vozik.ucimesabezrozdielov.sk

24.02.2020

Ďalšie články

Predstavujeme: ŽELAJ SI plní sny ťažko chorých detí

Želaj si pomáha plniť sny ťažko a nevyliečiteľne chorým deťom...

Predstavujeme: V HendiKupe je za každým výrobkom ukrytý výnimočný príbeh

E-shop, ktorý je zameraný výlučne na podporu šikovných ľudí so…
Pomoc chorým

Máte príbuzného, ktorý je zdravotne znevýhodnený, alebo ste ťažko či dlhodobo chorý? Táto sekcia je určená práve vám.

Dozviete sa, kto je podľa zákona ťažko zdravotne postihnutý (ŤZP), na aké peňažné príspevky má po splnení podmienok ŤZP občan nárok, ako sa dá vybaviť invalidný dôchodok a aké mimovládne organizácie (občianske združenia, neziskové organizácie...) poskytujú pomoc zdravotne znevýhodneným a ich rodinám.

Pomoc v núdzi

Poznáte osobu či rodinu v núdzi? Alebo ste v núdzi priamo vy? V tejto sekcii sa dozviete, ako (si) môžete pomôcť.

Zistíte, čo je podľa zákona hmotná núdza, akým spôsobom pomáha štát osobám v hmotnej núdzi či rodinám s deťmi a oboznámite sa s mimovládnymi organizáciami (občianske združenia, neziskové organizácie...), ktoré poskytujú pomoc ľuďom v ťažkých životných situáciách.

Naši partneri

Top