Projekt HendiKup dáva bežnému internetovému predaju pridanú hodnotu v podobe významného sociálneho rozmeru. Ide o e-shop, ktorý je zameraný výlučne na podporu šikovných ľudí so zdravotným znevýhodnením. Koncom roka oslávi už svoje tretie narodeniny.

„HendiKup vznikol v hlavách troch ľudí. Diana Šilonová, Marek Paulovič a ja sme rozmýšľali, ako podporiť šikovných drobných výrobcov so zdravotným znevýhodnením, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu alebo nevedia predávať svoje výrobky. Zistili sme, že mnohí vytvárajú hodnotné diela, no veľa z nich ich vyrába len tak a poznajú ich iba v okruhu svojich priateľov a známych. Toto sme sa rozhodli zmeniť,“ hovorí spoluzakladateľ HendiKupu Ivan Páleník.   

 

Výrobky a služby iba od ľudí so zdravotným znevýhodnením

Ivan, Diana a Marek tak stáli za zrodom modernej komunity, ktorá je založená na princípoch sociálneho podnikania, kde zisk nie je chápaný ako prvoradý cieľ.

 „Naši výrobcovia musia vlastniť preukaz ŤZP, niečo pekné tvoriť alebo ponúkať zaujímavú službu. Musia byť šikovní, spoľahliví a nám sa ich tvorba musí páčiť,“ hovorí spoluzakladateľ HendiKupu Marek Paulovič.

Ľudia so zdravotným znevýhodnením sa chcú reprezentovať aj niečím iným, než svojím hendikepom. Podobne ako iní ľudia, aj oni túžia byť prínosom pre spoločnosť a ukázať svetu, kým sú a čo dokážu. HendiKup im tak môže pomôcť pri sebareprezentácii a zviditeľnení sa a zároveň vytvára pozitívny imidž ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Cez e-shop môžu výrobcovia predávať svoje výrobky bez potreby založenia živnosti. Oficiálnym predajcom je totiž HendiKup, výrobcovia dodávajú výrobky na objednávku ako umelci.

 

Čo nájdete v HendiKupe

V tomto unikátnom obchode objavíte tipy na handmade darčeky pre ženy, mužov i deti, darčeky na svadbu, ale aj vianočné ozdoby. Deti potešia háčkované hračky, dospelých zaujmú ponúkané interiérové doplnky, obrazy, fotoobrazy, šperky, obálky na darovanie peňazí, knihy či výrobky z textilu.

Potrebujete doučovanie z francúzštiny alebo psychologické poradenstvo? Aj to nájdete v HendiKupe. Jeho súčasťou sú totiž nielen talentovaní umelci a remeselníci, ale aj ľudia, ktorí vám vedia pomôcť s problémom, alebo vás naučia niečo nové. 

Tento e-shop však nie je iba o handmade výrobkoch či službách. Je najmä o konkrétnych ľuďoch a ich príbehoch. Výrobcovia často prekonávajú samých seba, do svojich diel investujú viac času, úsilia i nadšenia než bežný handmade výrobca. Finálny produkt sa tak stáva niečím výnimočným.

Výťažok z predaja výrobkov a služieb putuje v prvom rade výrobcom, resp. dodávateľom produktov a služieb, zvyšok je použitý na rozvoj HendiKupu a na podporu prevádzkovateľa tohto projektu – občianskeho združenia go-ok.

 

HendiKup sa stará o svojich výrobcov

Od iných predajných platforiem sa však HendiKup neodlišuje iba tým, že združuje ľudí so zdravotným znevýhodnením. „Do našich ctených výrobcov investujeme viac, ako ktorýkoľvek iný e-shop predávajúci handmade výrobky,“ vysvetľuje Ivan Páleník.

Ku každému výrobcovi pristupujú individuálne a pomáhajú mu prekonať mnohé bariéry. Všetky ponúkané výrobky nechajú profesionálne nafotiť v štúdiu, copywriteri upravia profilové texty a popisy výrobkov do atraktívnej podoby a výrobcov propagujú dokonca platenou reklamou na sociálnych sieťach. Zároveň im poskytujú administratívnu a právnu ochranu pri predaji, napríklad pred nesolventnými klientmi.

„Zúčastňujeme sa aj rôznych kultúrnych akcií, kde zviditeľňujeme HendiKup a predávame výrobky našich výrobcov,“ približuje Ivan. Oslovujú tiež rôzne organizácie i firmy a neustále hľadajú nové možnosti predaja výrobkov aj vo väčšom objeme.

 

Súčasné výzvy

Spomínané činnosti sú finančne i časovo náročné. Projekt HendiKup je preto závislý najmä od dobrovoľníkov, od sponzoringu a poukázania 2 % z daní.

V tomto období sa tím zameriava na nábor nových výrobcov, snažia sa prilákať ľudí na sociálne siete (facebook, instagram, youtube) a osloviť firmy napríklad s ponukou vyskladania si darčekových košov podľa vlastného výberu.

Komunitu HendiKup môžete podporiť aj vy. Navštívte stránku hendikup.sk a potešte seba alebo svojho blízkeho darčekom, ktorý má v sebe ukrytý neobyčajný príbeh. Povedzte o tomto projekte svojim známym. Aj vďaka vášmu pričineniu sa zdravotne znevýhodnení stanú plnohodnotnou a rešpektovanou súčasťou našej spoločnosti.  

 

Autor: lz; foto: HendiKup

28.04.2020

Ďalšie články

Predstavujeme: ŽELAJ SI plní sny ťažko chorých detí

Želaj si pomáha plniť sny ťažko a nevyliečiteľne chorým deťom...

Predstavujeme: Nadácia Anjelské krídla koná zázraky

V Nadácii Anjelské krídla pomáhajú ľuďom z celého Slovenska
Pomoc chorým

Máte príbuzného, ktorý je zdravotne znevýhodnený, alebo ste ťažko či dlhodobo chorý? Táto sekcia je určená práve vám.

Dozviete sa, kto je podľa zákona ťažko zdravotne postihnutý (ŤZP), na aké peňažné príspevky má po splnení podmienok ŤZP občan nárok, ako sa dá vybaviť invalidný dôchodok a aké mimovládne organizácie (občianske združenia, neziskové organizácie...) poskytujú pomoc zdravotne znevýhodneným a ich rodinám.

Pomoc v núdzi

Poznáte osobu či rodinu v núdzi? Alebo ste v núdzi priamo vy? V tejto sekcii sa dozviete, ako (si) môžete pomôcť.

Zistíte, čo je podľa zákona hmotná núdza, akým spôsobom pomáha štát osobám v hmotnej núdzi či rodinám s deťmi a oboznámite sa s mimovládnymi organizáciami (občianske združenia, neziskové organizácie...), ktoré poskytujú pomoc ľuďom v ťažkých životných situáciách.

Naši partneri

Top